İmplant Tedavisi (İmplantoloji)

Çenelerimizde oluşan diş kayıplarında eksik diş bölgesine yerleştirilen yapay kök materyaline implant adı verilmektedir. İmplant tedavisi tek bir dişe uygulanabileceği gibi çoklu diş eksikliklerinde veya tam dişsizlik vakalarında güvenle uygulanabilmektedir.

Hem sağlık hem de kozmetik açıdan sıkıntı yaratan eksik diş sorunları implant tedavisi sayesinde kolaylıkla ortadan kaldırılmaktadır. Köprü gibi geleneksek tedavi yöntemlerine alternatif olarak geliştirilen dental implantlar, hastaların yaşam kalitesine olduğu gibi tedavi sürecine de olumlu etki etmektedir.

Diş İmplantı Nedir?

Eksik olan dişlerin estetik ve fonksiyonlarının yeniden yerine getirilmesini sağlamak için çene kemiğine uygulanan yapay diş kökleridir. Kayıp dişlerin tedavisinde etkin bir yöntem olarak kullanılan implant titanyum malzemeden üretilmektedir. Çene kemiğine yerleştirilen implantın ana görevi diş kökü rolü üstlenmektir. Diş kökü görevine sahip implantın en önemli avantajı komşu dişlere zarar vermemesidir.

Eksik dişlerin yerine implant diş konarken, sağlam dişlerin zarar görmemesine ek olarak implantların estetik kaygılara son vermesi tedavinin popülerliğini arttırmaktadır. Köprü dişler ya da tam olarak oturmayan protezlere alternatif olan implantlar, hastanın konuşma, çiğneme gibi fonksiyonlarını geri kazanmasına yardımcı olur.

Dental İmplantlar Hangi Durumlarda Uygulanmaktadır?

Çürük, periodontal hastalıklar ya da travmatik durumlar nedeniyle dişlerini kaybeden hastalarda implant tedavisi uygulanabilmektedir. Eksik diş sorunlarının zamanında çözülmediği durumlarda, çene kemiğinde erimeler meydana gelmektedir. Yaşanan erime kaybı farklı sağlık sorunlarına yol açabileceği gibi eksik dişler fonksiyonel ve estetik sorunlara da yol açmaktadır. Hayat kalitesini düşüren eksik diş sorununu çözmenin etkili ve ideal tedavi yöntemiyse dental implanttır. Dental implantlar uygulanabileceği vakalar aşağıda yer almaktadır.

  • Tek diş kaybı: Diş implantının uygulanması gereken bölgedeki kemik yoğunluğunun uygun olması durumunda tek diş için implant tedavisi mümkündür.
  • Kısmı ya da tam dişsizlik sorunu: Birden fazla kayıp diş sorununda hastanın yaşam konforunu arttırırken estetik sorunlarını da çözmek için dental implant uygulanır. İmplantların üzerine hastanın ihtiyacına göre sabit ya da hareketli protez uygulanır.
  • Çene kemiği problemleri: Eksik dişler zaman içerisinde çene kemiklerinde erime sorununa yol açar. Kemik erimesi yaşanan hastalarda ilk adım kemik greftidir.
  • Çene ve yüz bölgesindeki sorunlar: Hem çene hem de yüzdeki defektlerin giderilebilmesi için implant tedavisi tercih edilebilir.
Klinik45

Kliniğinimiz

Klinik45 ailesi olarak size en iyi hizmeti sunabilmek adına hiç durmadan çalışıyoruz!

İmplant Tedavisi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kayıp dişlerin fonksiyonlarının geri kazanılmasına destek olan implantlar, doğal görünümleriyle estetik gülümsemenin de anahtarıdır. Yapay diş kökü görevi gören implant vidalarının belirli bir boyutu vardır. Tam da bu sebeple implant uygulanacak hastanın çene kemiği, tedaviye uygun olmalıdır.

Tedavinin başarısında önemli rolü olan kemik yapısıyla birlikte diş eti sağlığı da son derece önemlidir. Diş hekimi ilk muayene sonrasında genel bir değerlendirmeyle birlikte tedavi için izlenmesi gereken adımları da listeler. Buna göre tedavi öncesinde ortadan kaldırılması gereken bir problem varsa, problemin çözümü için ilk adım atılır. Örneğin; diş eti sorunlarının çözümü ya da yetersiz çene kemiği vakalarında kemik greftinin uygulanması vb.

Dental İmplant Tedavi Aşamaları

Tedavi süreci beş önemli aşamadan oluşmaktadır. İlk adım muayene aşaması olup; hastanın genel sağlık durumuyla birlikte ihtiyaçları incelenir. Hastanın ağız yapısı ve kemik durumu uygunsa implant tipine karar verilerek, tedavi planı oluşturulur.

Operasyon sürecine başlanması ise ikinci adımdır. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen işlem süreci yerleştirilecek implant sayısına ve vaka zorluğuna göre değişir.

İmplantın takılmasının ardından iyileşme süreci başlar. Süreç, yerleştirilen implantların çene kemiğiyle entegre olmasıyla tamamlanır. Bu süre zarfında hastaya, geçici protez takılır. İyileşme süreci hastaya değişmekle birlikte genel olarak 3 – 6 aydır.

Diş implantları iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım çene kemiğinin içerisine yerleştirilen ve silindire benzeyen parçadır. Diğer kısım da protez yapımı için gerekli olan abutment adı verilen parçadır. İyileşme sürecinin bitmesinin ardından ilk parçanın etrafı da sağlıklı bir şekilde kemikle kaplanır.  İlk parçanın kemikle kaplanmasının ardından üst yapıya geçilir.

Beşinci adım olan protezin yerleştirilebilmesi için üst yapının ölçüsü alınarak, hazırlanan protez takılır.

Avantajları Nelerdir?

Sağlam, rahat ve güvenilir bir uygulama olan diş implantları hastaların hayat kalitesini iyileştirmektedir. Diş implantlarının bireylere sunmuş olduğu avantajlar aşağıda yer almaktadır.

  • Estetik ve gerçekçi bir görünüm sunar.
  • Hastaların çiğneme fonksiyonlarının başarıyla gerçekleştirmelerine destek olur.
  • Çene kemiğinde yaşanabilecek erimeleri azaltır.
  • Hareketli protez kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırdığı için hastaların estetik kaygılarını gider

All on 4 İmplant Nedir?

Ağzın arka kısmında kemik eksikliğinin meydana geldiği durumlarda ileri cerrahiye ihtiyaç duymadan all on four implant uygulanabilir. All on four tekniğinde amaç kemiğin yeterli olmadığı durumlarda bile hastanın sabit protezlere sahip olmasını, sağlamaktır. Tercih edilen teknik sayesinde hastalar dişlerini çektirdikleri gün bile tedavi olabilmektedir.

 

All on 4 implant sisteminde hastanın alt çenesinden ön bölgeye 4 adet implant, üst çenesinden ön bölgeye 4 implant yerleştirilir. Sonraki adım ise sabit protezin yerleştirilmesidir. Sabit protez yerleşimi öncesindeki geçici protez kullanımında hastalar hekimin tavsiyesine harfiyen uymalıdır.

All on 6 İmplant Nedir?

İleri seviyede kemik kaybı olan hastalar için ideal bir tedavi yöntemi olan all on 6 implant, sabit protez tedavisidir. Sabit protezin yerleştirilebilmesi için hastalara farklı açılarda altı adet implant yerleştirilir.  90 ve 45 derecelik açılarda yerleştirilen implantlar sonrasında geçici protez dişler takılmaktadır. Doksan günlük süre içerisinde implantlarla, protezlerin kaynaşması beklenir. Kaynaşma sürecinin ardından kalıcı protezlere geçiş yapılır.

İmplant Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Diş implantı, vücutla uyumlu bir malzeme olan titanyumdan üretilmektedir.

Operasyon süresi hastanın ihtiyacına ve hastaya kaç adet implant uygulanacağına göre değişir. Tek diş implant tedavisi için ortalama süre 15 – 20 dakikadır.

Dental implant tedavisi hemen hemen her yaşta uygulanabilir. Tedavinin uygulanabilmesi için hastanın hem çene hem de kemik oluşumlarının tamamlanması gereklidir. Bu yüzden tedavi için yaş sınırlaması 18 ve üzeridir.

  • Diş çekimi yapıldıktan sonra tek diş eksikliklerinde
  • Birden fazla diş kaybı yaşayan hastalarda
  • Ağız içi dokusu sağlıklı yani implant uygulamasına elverişli kişilerde
  • Aşırı diş sıkma alışkanlığının olmadığı durumlara ek olarak yeterli çene kemiği boyutlarına sahip olan hastalarda

Lokal anestezi altında gerçekleştirilen implant tedavisinde herhangi bir acı hissedilmemektedir.

Diş implant fiyatları hastanın ihtiyacı, vaka zorluğu, implant sayısı, diş hekimi seçimi gibi kriterlere göre farklılık göstermektedir.

Tedavi sonrasında kısa dönem ve uzun dönem bakım önerileri farklılık göstermektedir. Ağız ve diş hijyenine özen göstererek, periyodik diş hekimi kontrolleri aksatılmamalıdır. Hastaların hekimin tavsiyelerine uymaları son derece mühimdir.

İmplant dişin ömrü tedavinin başarısıyla olduğu kadar tedavi sonrası bakımla da doğru orantılıdır. Başarılı uygulamaya ek olarak dört dörtlük biri ağız ve diş bakımıyla implantların kullanım ömrü otuz yıla kadar çıkmaktadır.

Tedavide kullanılan malzeme, insan vücuduyla uyumlu olan titanyumdur. Bu nedenle implantlar vücut tarafından reddedilmemektedir.

  • Doğru Teşhis ve Doğru Tedavi
  • Kişiye Özel Planlama Takvimi
  • Uygun Implant Seçimi
  • Hastanın Genel Sağlık Durumu
  • Implant Tedavisi Sonrasında Doktorun Yönlendirmelerine Dikkat Edilmesi
  • Ağız ve Diş Bakımı
  • Periyodik Diş Doktoru Kontrolleri

Detaylı Bilgi İçin Bizi Arayın

Statü Selfie Binası, Utku Mahallesi Çimentepe Caddesi No: 49/A İş Yeri:2 Şehzadeler/ManisaTelefon : 0 236 250 40 66
GSM : 0 546 251 40 66