Estetik Diş Hekimliği

Hizmetlerimiz > Estetik Diş Hekimliği

Estetik Diş Hekimliği

Estetik, güzeli ve güzel sanatların doğasını inceleyen bilim dalıdır. Estetik görüş ise, insanın dış dünyaya karşı ‘güzel’ ve ‘çirkin’ sözleriyle gösterdiği tepkiler olarak tanımlanır. 

 

Güzellik ve çekiciğin göreceli olduğunu ve kişiden kişiye, toplumdan topluma hatta dönemden döneme göre değişiklik gösterdiğini biliriz. Ancak değişmeyen tek faktör altın orandır. 

 

 

Dişler, yüz estetiğinin en önemli ve tamamlayıcı unsurudur. Dişlerde altın oran yakalandığında, diğer faktörlerle birlikte gerekli müdahalelerin ardından estetik gülüş tasarımı tamamlanmış olur. 

Beyazlatma

Doğuştan veya sonradan diş rengi koyu olan hastalarda uygulanabilir. Tedavinin yapılabilmesi için hastada dişeti problemi bulunmaması (dişeti iltihabı, dişeti çekilmesi) ve dişlerin boyun bölgesinde aşınmalar olmaması gerekir. Bu nedenle beyazlatma yapılacak hastalar öncelikle ayrıntılı bir muayeneden geçirilir ve gerekli tedavileri yapılır.

 

 

Beyazlatmanın iki tipi vardır:

1-Home (ev) tipi: Ağızdan alınan ölçüye göre ağız için özel plak hazırlanır. Hekim tarafından hastaya verilen özel jel belli periyotlarla uygulanır. Kliniğimizde ev tipi beyazlatma amacıyla opalasence boost markası kullanılmaktadır.

 

2-Office (klinik) tipi: Klinik ortamında dişetleri izole edildikten sonra dişlere sürülen özel bir jelin ışık cihazıyla aktifleşmesiyle yapılır. Kliniğimizde beyazlatma işleminde zoom cihazı ve kiti kullanılmaktadır.

Pembe Estetik (Gingivoplasti)

Kişilerde estetik bir gülümseme sadece beyaz ve düzgün dişlerle sağlanamaz. Diş etlerinin de bu dişlerle uyumlu oması gerekir. Diş etlerinde yapılan estetik çalışmalara pembe estetik adı verilmektedir. Diş estetiğini tamamlayan unsurlar arasında diş etlerinin sağlıklı olması, rengi ve diş etinin dişle olan seviyesi akla gelir.

 

Karşıdan göze hoş gelen, temiz ve uyumlu bir gülüş elde etmenin ilk adımı dişler ve diş eti arasında gereken uyumun sağlanmasıyla oluşur. Diş etine sağlıklı diyebilmek için açık pembe renkli olması, dişe ve kemiğe sıkı bir şekilde yapışması, portakal kabuğuna benzeyen mat ve pütürlü bir görünümde olması gerekir. Estetik diş hekimliği dalında yapılan tedavilerde amaçlanan kusursuz bir gülümseme sağlamaktır. Kusursuz denilecek bir gülümseme için diş eti estetiği oldukça önemlidir. Gülümsemenin hoş bir şekilde yapılabilmesi için dişlerin, diş etinin, çene ve dudakların bir harmoni içinde olması gerekir. Diş eti estetiği konusunda sorunun varlığına göre farklı operasyon yöntemleri kullanılabilir. Gülümseme sırasında fazla miktarda görünen diş etleri şekillendirilirken bazı diş etlerinin de biraz küçültülmesi gerekir. ( Gummy Smile)

Laminate Veneer

Halk arasında yaprak porselen olarak bilinen laminate veneer tedavisi estetik diş hekimliği uygulamaları arasında önemli bir yere sahiptir. Dişlere minimum müdahale ile üstün estetik sonuçlar elde etmek mümkündür. Dişlerin sadece ön yüzeyinden aşındırma yapılır.

 

Neredeyse bir lens kadar ince olan laminate veneerler bondingler vasıtasıyla dişe adapte edilir. Dişlerinizin gerek renk gerek form olarak istediğimiz şekle gelmesini sağlar.

 

Yaklaşık 900 derecelik porselen fırınlarında cilalandığından lekelenmelere ve gıda retansiyonuna izin vermez. Ömürlerini uzatmak için çok sert gıdaları ısırmaktan, tırnak yemek gibi kötü alışkanlıklardan kaçınmak gerekir.

Zirkonyum

Zirkonyum dişler estetik yanında dayanıklı olmaları sebebi ile diş hekimleri ve hastalar tarafından tercih edilmektedir. Zirkonyum, Porselene destek olması amacı ile kullanılan bir alt yapı malzemesidir.

 

Eskiden beri kullanılan metal destekli kronlar ise çağımızda artık estetik beklentileri karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Işığı geçiremediği için oluşan opak görünüm, doğal dişlerin canlı görüntüsünü vermekte yetersiz kalır. Bazen diş etine yakın kısımlarda koyu bir gölge oluşması gibi diğer dezavantajlarının olması da estetik diş hekimliği uygulamalarında metal desteksiz porselenlerin ve Zirkonyum maddesinin kullanımı ihtiyacını doğurmuştur. Zirkonyum alerjik değildir. Ağız sıvıları ile etkileşime girmez. Zirkonyum kaplama sıcağı ve soğuğu iletmediği için, ısı iletkenliğine bağlı hassasiyet oluşmaz.

Tam Seramik Kaplama

Hem altyapısı, hem de üst yapısı seramik olan, ışık geçirgenliğinden dolayı doğal diş görünüm ve estetiğine en yakın bir restorasyon imkanı veren materyaldir. Kliğinimizde ivoclar marka seramik kullanılmaktadır.

Porselen Dolgular (Inley-Onley)

Seramik dolgular çürük, kanal tedavisi ya da travma gibi etkenlere bağlı olarak, dişlerde meydana gelen madde kaybını, sadece dişin eksik olan bölümlerini tamamlayacak şekilde restore eden bir tür bölümlü porselen ya da basit bir anlatımla laboratuvarda kuvvetlendirilen kompozit veya porselenden oluşturulmuş olan bir tür dolgudur. Bunlar kompozit dolgulara göre, uygulandığı diş ile komşu dişlere çok daha fazla uyum gösterirler.

 

Seramik inley ve onleyler aynı lamina veneerlerdeki gibi dişin sağlam olan kısmı doğal şekliyle korunmaktadır. Bu tür dolgular estetik açıdan ve konfor beklentisi olan hastalarda arka tarafta olan dişlerde, metalik ve koyu renkli olan amalgam dolguların yerine tercih edilmektedir.

 

 

Bunun dışında çok fazla sayıda dolgu yapılma gereği duyulan durumlarda, tek seansta yapılan diş hazırlığını ve ölçü alma aşamasından sonra, laboratuvarda hazırlanacak seramik dolgular ikinci seansta yerine yerleştirilerek, zamandan büyük tasarruf sağlarlar. Bu şekilde hazırlanan dolgular, klasik olan dolgularda olduğu gibi ağız içinde hazırlanmadığından, laboratuvarda hazırlanması sayesinde dişlerle mükemmel uyum sağlamaktadır.

 

Seramik dolguların tedavi ömrü kompozit dolgulara oranla daha uzun olmaktadır. Porselen dolgunun dişle aynı sertlikte olması nedeniyle, ısırma kuvvetinde oluşan kırılmaları önlemekte ve dişin eskiden olduğu gibi sağlıklı olmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca diş renginde hazırlandığı için, seramik dolgular dışarıdan çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar doğal durmaktadır.

 

Çıplak gözle ayırt edilemeyecek kadar doğal bir görünümü olan bu dolgularda, geliştirilmiş cila teknikleri sayesinde zamanla oluşabilecek sigara ya da diğer boyayan maddelerin yaptığı renkleşmeleri önleyen bir yapıya sahiptir. Kişiler dişlerinde hiç dolgu yokmuş gibi, rahatça hareket edebilir, uzun yıllar sağlıklı ve estetik dişlere sahip olabilir.

Kompozit Lamine (Bonding)

Bonding dişlere kesinlikle zarar vermeyen, dişlerdeki ufak sorunların giderilmesi için yapılan bir işlemdir.

 

Dişe daha güzel bir görünüm kazandırılarak, gülüş estetiğine katkı sağlanmaya çalışılır.

 

Bazen dişler gereğinden fazla büyük veya küçük olabilir. Rengi istediğimiz gibi olmayabilir. Bu durumlarda, dişe yapılan küçük ilaveler ile dişe yeni görünümünü kazandırmak Bonding ile mümkün olmaktadır.

 

Dişler arasındaki istenmeyen boşlukların kapatılmasında, dişlerdeki şekil ve renk değişikliğinde Bonding kolaylıkla uygulanabilir. İki dişin veya birden fazla dişin arasında bulunan boşlukların kapatılmasında kullanılan bir yöntemdir. Ayrıca genç yaştaki kişilerde herhangi bir çarpa, düşme gibi durumlarda, kişinin dişinin kırıldığı ve porselen uygulamasının yapılamadığı durumlarda tercih edilir. Hatta dişin yarısının kırık olduğu durumlarda bile başarı ile uygulanabilmektedir.

 

Dişlerde herhangi bir sorun ( çürük gibi) yoksa, anestezi yapılmasına gerek yoktur. Bu işlem sırasında, herhangi bir ağrı veya acı hissedilmez. İşlem öncesinde dişlerde aşındırmaya gerek duyulmaz.

 

Kişinin gülüşüne estetik kazandıracak ve dişlerindeki ufak sorunların giderilmesini sağlayacak bu işlem, çoğu zaman tek seans uygulanmaktadır. Bir seans yapılacak olan estetik işlemin büyüklüğüne göre 15 dk ile 1 saat arasında değişiklik göstermektedir. Fakat uygulanacak seans sayısı, kişiden kişiye ve uygulanacak işleme göre değişiklik gösterebilmektedir.