Invisalign İle İlgili Aklınızdaki Tüm Soruları Dr. Dt. Gizem Altuğ Türkyılmaz Cevapladı!

Klinik 45’te Invisalign tedavisi süresince sizleri neler bekliyor? Tedavi süresi nedir? Invisalign tedavisinin amacı nedir? Bu ve bunun gibi bir çok sorunun cevabını gelin birlikte bulalım.

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavileri (Invisalign) Nedir?

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavileri (Invisalign) dijital ortodontik tedavi teknolojisi ile kişiye özel tasarım yapılarak dişlerinize uygun şeffaf plaklar ile dişlerinizi düzeltmek için tel takılmadan sadece hekimin anlattığı düzenli aralıklarla bir sonraki plaklara geçilerek uygulanan ortodontik tedavi yöntemidir. Telsiz ortodontik tedavi olanağını sunan şeffaf plaklarla ortodontik tedavilerin hastalar tarafından en önemli tercih edilme nedeni, dişlerinizin çapraşıklığını düzeltirken ortodontik tedavi gördüğünüzün belli olmaması ve bu tedavi sürecini herhangi bir yeme ve içme kısıtlaması olmaksızın çok rahat geçirmesidir.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavileriyle (Invisalign) Diş Çapraşıklıkları Tedavi Edilir Mi?

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavileri (Invisalign), Align Technoloji’nin 1997 yılında kurulmasıyla birlikte dünyada 8 milyondan fazla kişinin diş problemlerine çözüm sağlamıştır. Her hastanın kendi dişlerine uygun şeffaf plaklarla bireysel tedavi planlamalarıyla kişinin diş problemlerini çözmek için birebir odaklı ve neredeyse görünmeyecek derece estetik algıyla tasarlanan bu tedaviyle diş teli kullanmanıza gerek kalmaz.

 

Şeffaf Plaklarla Dişler Nasıl Hareket Ediyor?

Dişlerin hareket etmesi istenen pozisyona göre seri şeklinde şeffaf plaklar tasarlanarak üretime alınır. Her bir plak 0.25 mm diş hareketi, 2 derece rotasyon denilen dönme hareketi ve 1 derece tork denilen kök hareketini geçmeyecek şekilde dişlere kuvvet verir. Plaklar doktorun tavsiye edeceği (ortalama 7 ila 12 gün aralığında) gün boyunca takılır ve sonrasında bir diğer plağa geçilir.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavilerinin (Invisalign) Avantajları Nelerdir?

Invisalign’in en önemli özelliği, günlük yaşamınızı olumsuz anlamda kesinlikle etkilemiyor olmasıdır. Invisalign ağzınızda hemen hemen hiç görünmez ve tedavi süresince istediğiniz gibi gülmeye devam edebilirsiniz.Plaklarınızı yemek yerken, bir şey içerken ya da diş fırçalarken kolayca çıkartabilir, dilediğiniz yemeği yiyebilirsiniz.

Tedavinizde metal-porselen braketlerin ve tellerin tahrişinden uzakta, yumuşak plaklar kullanıldığı için ağız içi yaraları oluşmaz ve daha rahat bir süreç geçirirsiniz.

Bu tedavilerde diş hareketleri daha kontrollü yapıldığı için tedavi süresinde yaşamanız muhtemel diş ağrılarınız çok daha az olacaktır.

Süreç içerisinde metal braketlerde yaşanan braket kırıldı, tel çıktı gibi problemler yaşanmadığı için olası sıkıntılardan uzak tedavi süreciniz daha kısa olacaktır.

Invisalign, çocuk, genç ve yetişkin hastalarda rahatlıkla kullanılabilir.

 

Invisalign Tedavilerinde Diş Yüzeyine Yapıştırılan Ataçmanlar Ne Görev Üstlenir?

Invisalign tedavilerinde bazı dişlerin üstlerine dişinizle aynı renkte ataçman denilen çıkıntılar yapıştırılır. Bunun hangi dişinizin üzerine ve ne şekilde olacağını doktorunuzun tedavi planlaması belirler.

 

Invisalign Tedavilerinde Ataçmanlar Dışında Diş Yüzeylerine ve Çevre Dokulara Birşey Takılır mı?

Invisalign tedavileri kişiye özel tedaviler olduğu için her hastanın planlaması farklılık göstermektedir. Her hastanın diş yüzeylerine ataçmanlar tasarımı kişiye özgü olacak şekilde yapıştırılır. Ancak bazı hastalarda ağız içi elastik kullanımı planlanabilir. Bazı durumlarda bu elastikler ağız içerisine uzman doktorun planladığı yere hasta onayı alınarak, yerleştirilen minividalardan destek alınarak takılabilir.

 

Şeffaf Plakların Tasarımı ve Üretimi Nasıl Olur?

3 boyutlu tarayıcılarla ağız içi kayıtlar alınıp, ağız içi ve ağız dışı fotoğraflar ve röntgen kayıtları da sisteme yüklendikten sonra tedavinin planlama aşaması başlamış olur. Planlama doktor ve teknisyen iş birliği ile yapıldıktan sonra istenirse hasta onayına da sunulup üretime alınır.

 

Hastalar Tedaviye Başlamadan Tedavi Sonu Bitim Smilasyonunu Görebilir Mi?

Tedavi planınız sanal ortamda tasarlandıktan sonra tedavi sonunu üç boyutlu olarak görebilirsiniz. Bu planlama hastalara mail atılarak tüm süreç boyunca tedavi aşamasını kontrol edebilirler.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodonti Tedavilerinde Yaş Sınırı Var Mıdır?

Hem erişkinlere hem de genç ve çocukl hastalarımızda uygulanabilen bir ortodontik tedavi yöntemidir. Şeffaf plaklarla ortodonti (Invisalign) tedavisinde diş çapraşıklıklarının seviyesine göre tedavi için uygun tedavi paketleri bulunmaktadır. Bunların hangisine uygun olduğunuzu Invisalign sağlayıcı uzman doktorunuz size anlatacaktır.

 

Şeffaf Plaklarla Ortodontik Tedavilerde (Invisalign) Tedaviye Başlangıç Yaşı Nedir?

Invisalign first paketi ile artık karma dişlenme dediğimiz 7 ila 12 yaş (hastadan hastaya değişebilir) aralığındaki hastalarımızda hem çapraşık gelen ön kesici dişleri düzeltirken hem de çene uyumsuzluklarını düzeltebiliyoruz. Bu da hastalarımızın hem sosyal olarak kendine güvenli bir şekilde büyümesini sağlarken hem de erken ortodontik tedavi gereksinimlerini zaman kaybetmeden düzeltme imkanını sağlamaktadır.

 

Invisalign Tedavilerinde Kontroller Hangi Periyotlarda Yapılır?

Invisalign tedavilerinde tedaviye ilk başlanıldığında 2 plak verilir. Hasta 2. Plak sonunda hasta tedaviye adapte olmuşsa her kontrolde 3-4 plak verilerek randevu aşamaları oluşturulur. Her plak doktorun tavsiye ettiği zaman dilimlerinde değiştirilir. (ortalama 7-12 gün). Her bir randevu ortalama 35-40 günde bir verilir.

Uzaktan gelen hastalarda, hastalarla dijital platformlardan fotoğraf yollaması istenerek de bir süre devam ettirilebilir. Bunun için mutlaka doktorun tavsiyesi dikkate alınmalıdır.

 

Şeffaf Plaklar Gün İçerisinde Kaç Saat Takılmalıdır?

Şeffaf plaklar günde ortalama 20 saat ve üzeri takılmalıdır. Sadece yemek yerken ve dişler fırçalanırken çıkartmanız önerilmektedir. Onun dışında çok önemli bir toplantı gibi en fazla 1-2 saatlik bir süre zarfında da çıkartabilirsiniz.

 

Invisalign Tedavileri Konuşmayı Etkiler mi?

1-2 günlük alışma dönemini geçirdikten sonra konuşmada bir sıkıntı yaşamazsınız. Eğer bir toplantıda çok uzun süre konuşmanız gerekecekse 1-2 saatliğine invisalign plaklarını çıkartabilirsiniz.

 

Invisalign Plaklarının Bakımı Nasıl Yapılır?

Her sabah ve akşam invisalign plaklarınızı ılık suyun altında doktorunuzun önerdiği temizleyici ile diş fırçası yardımı ile temizleyebilirsiniz. Hastalar yemek yerken plaklarını çıkarır ancak birşeyler içerken çıkarmalarına gerek yoktur. İçilen çay ve kahveler ya da kullanılan sigara gibi bazı alışkanlıklar plaklarda renk değişimi yapsa da 7 ila 12 gün aralığında doktorun belirlediği periyodlarda yeni plağa geçileceği için bu renk değişimi hasta için problem yaratmayacaktır.

 

Invisalign Tedavilerde Tedavi Süreleri Nasıldır?

Tedavi süreleri vakadan vakaya göre değişmektedir. Ancak Invisalign tedavileri kişiye özel tasarlanan ve tam olarak dişlerin ideal açılarına göre tasarımı yapılan tedaviler olduğu için tedavi süreleri normal braket tedavilerine daha kısadır. Bu tedavilerde braket kırılması gibi istenmeyen sorunlar da yaşanmadığı için tedavi süresi çok daha öngörülebilirdir.

 

Invisalign Tedavilerine Kayıtlar Alındıktan Sonra Ne Kadar Sürede Başlanır?

Dijital tarama kayıtları, fotoğraflar ve röntgenler sisteme aynı gün yüklenir ve tedavi planlaması ve plakların üretimi ve yurtdışından ülkemize sevkiyatı ortalama 1 ay plakların kliniğe gelişi için bekleme süresi vardır.

 

Invisalign Tedavilerinden Önce Ağızda Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Invisalign tedavisine başlanmadan önce ağızdaki tüm çürük dişlerin dolguları yapılmalı ve diş taşlarının temizlenmiş olması gerekmektedir. 20 yaş diş çekimleri doktorunuzun tavsiyesine göre yapılacaktır. Implant, kaplama ve köprü işlemleri, dişeti kesilmesi ve diş beyazlatma işlemleri tedavi sonunda yapılacaktır.

 

Invisalign Plakları Bisphenol-A İçerir Mi?

Invisalign plakları, bebek biberonlarında ve pet şişelerde kullanılan ve birçok sağlık sorununa yol açtığı için Kanada, USA ve Avrupa Birliği tarafından kullanımı yasaklanan Bisphenol-A veya fitalat (phthalates) maddelerini kesinlikle içermemektedir. Bu yüzden, Invisalign tedavisini yaşamınızın her döneminde, hamilelik, süt verme dahil güvenle yaptırabilirsiniz.

 

Invisalign Tedavilerinden Sonra Pekiştirme Nasıl Sağlanıyor?

Invisalign tedavileri bittikten sonra bütün ortodontik tedaviler için geçerli olan bir prosedür olan dişlerinizin iç tarafına çok ince “retainer” denilen sabitleyici teller takılır. Bu ince tel kesinlikle dışarıdan gözükmez. Dişleriniz de herhangi bir oynama veya geri dönme olmaması için takılır. Süresini ortodonti uzmanınız size açıklayacaktır.

 

Invisalign Tedavisini Her Hekim Yapabilir Mi?

Invisalign tedavisini yapabilmek için hekimlerin öncelikle bir sertifika alması gerekir. Invisalign tedavisini mutlaka bir ortodonti uzmanının yapması gerekir. Invisalign tedavisinin Türkiye’ de yapan ortodonti uzmanlarının listesini https://www.invisalign.com/get-started/find-a-doctor adresinden bulabilirsiniz.